Efter konflikt med partiet

Rumäniens justitieminister avgår

1:53 min

I Rumänien avgår justitieministern efter en öppen konflikt med det egna partiet.

Ministern har motsatt sig lagändringar som kritiker anser kommer att stoppa åtal mot korruptionsanklagade politiker

– Dessa lagändringar kommer innebära att flera politiker blir av med sina korruptionsutredningar, säger den rumänske journalisten Christian Pantazi.

Det styrande partiet PSD vill göra flera ändringar i den rumänska motsvarigheten till brottsbalken genom dekret, bland annat vill man förkorta preskriptionstiden på ett antal brott.

En av de som driver på för lagändringarna är PSD:s ledare Liviu Dragnea, han är fälld för korruption sedan tidigare, och utreds just nu för fler brott – detta gjorde att han inte tilläts bli premiärminister när PSD vann valet.

Enligt Christian Pantazi är Dragnea just en av de politiker som kan gynnas om lagändringarna drivs igenom.

Men landets justitieminister Tudorel Toader som tillhör samma parti som Dragnea har hittills vägrat lägga fram de föreslagna dekreten.

– Resultatet är en öppen konflikt mellan Liviu Dragnea, och Tudorel Toader, säger Christian Pantazi.

PSD:s ledning har nu krävt Toaders avgång, som själv först svarade med att han tänkte sitta kvar innan han några timmar senare ändrade sig och erbjöd sig att att avgå.

I slutändan är det upp till landets president Klaus Iohannis, som dock tillhör oppositionen och är hård kritiker av de föreslagna lagändringarna, så hur Iohannis agerar återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista