Politiker fördömer dödsskjutning av en journalist

1:38 min

I Nordirland fördömer i dag alla de stora politiska partierna gårdagskvällens dödsskjutning av en journalist i gränsstaden Londonderry.
De oroar sig för att dådet ska väcka liv i den våldsamma konflikten i Nordirland.

– Hur sorgligt är det inte att vi 21 år efter det att fredsavtalet undertecknades har dessa människor som försöker motarbeta oss, säger Elisha McCallion till BBC. Hon är parlamentsledamot från regionen för det republikanska partiet Sinn Fein.

Precis som terrororganisationen Nya IRA som misstänks ligga bakom dådet vill hon att Nordirland ska förenas med Irland, men hon tror att våldet snarare motverkar denna kamp.

Det var sent i går kväll som det uppstod upplopp när polisen genomförde en husrannsakan i en stadsdel i Londonderry. Mängder med bensinbomber kastades mot polisen och en maskerad person öppnade senare eld. Den 29-åriga journalisten Lyra McKee träffades och dog senare av skadorna.

I dag har de sex största partierna på bägge sidor i debatten om Nordirlands tillhörighet fördömt dådet. Arlene Foster som är ledare för DUP, som vill att Nordirland ska förbli brittiskt, höll ett tal i närheten av mordplatsen i stadsdelen Creggan och möttes för ovanlighetens skull av applåder i en del av Londonderry där hon normalt sett inte är särskilt välkommen.

– Det spelar ingen roll om du är katolik eller protestant, om du identifierar dig som irländsk eller brittisk; när någon öppnar eld mot sitt eget samhälle måste vi säga ifrån, sade Foster bland annat i sitt tal.