Valet i Ukraina

Hårda ord i debatt inför presidentvalet

2:08 min

Inför morgondagens presidentval i Ukraina hölls under fredagskvällen till slut den enda debatten mellan de två kandidaterna som är kvar. Debatten sändes i flera tv-kanaler, hölls på Olympiastadion i Kiev inför tusentals åskådare och det fälldes många hårda ord.

– Skulle du sätta dig på ett plan där piloten sitter i cockpit och vill flyga, bara för att lära sig, det sa den sittande presidenten Petro Porosjenko.

Han har i sin valkampanj pekat på att motståndaren Volodymyr Zelenskyj inte har någon politisk erfarenhet, att det är helt okänt vad han klarar av och aldrig, som han själv, varit överbefälhavare i ett land som utkämpar ett krig.

– För mig verkar det mycket bättre att vara en okänd katt i en säck än att som du vara en ulv klädd i fårakläder, kontrade Volodymyr Zelenskyj.

Han har i sin valkampanj pekat på att han är det nya ansiktet, den som ska städa upp i landet, eftersom han menar att Petro Porosjenko är en del av den korrupta eliten i Ukraina.

Det är dessa två herrar som finns kvar att rösta på i söndagens andra omgång av det ukrainska presidentvalet. Volodymyr Zelenskyj var i den första omgången den som fick allra flest röster och Petro Porosjenko blev tvåa.

Valets allra viktigaste fråga är för många ukrainare det krig som pågår i östra Ukraina sedan fem år tillbaka. Men viktigt har också varit den omfattande korruptionen i landet.

– Först och främst, jag gillade inte showen, en debatt är ingen show. Landets öde ska avgöras i valet och istället för en debatt fick vi en show, det sa Anatolij Omeltjenko efter debatten till nyhetsbyrån Reuters.

Nu avgörs ju ett val genom att räkna riktiga röstsedlar, men ska man se till opinionsundersökningarna så pekar de på att nästa ukrainska president, det är skådespelaren och TV-komikern Volodymyr Zelenskyj.