Egyptens president

I dag avgörs om al-Sisi får mer makt

0:17 min

I dag hålls en folkomröstning i Egypten som avgör om presidenten al-Sisi ska få mer makt. Människorättsgrupper är kritiska men al-Sisi beskriver sig som "den stabila ledaren i en turbulent region".

Egyptens sittande president Abd al-Fattah al-Sisi kan komma att sitta kvar vid makten fram till 2030. Det är ett av lagförslagen som kan gå igenom om invånarna i Egypten röstar ja till ändringar i konstitutionen. En tre dagars folkomröstning med start på lördagen hålls i landet.

De senaste veckorna har gator tapetserats med "ja"-sidans kampanj med ett budskap till invånarna att "göra rätt".

63-åriga Ramez Raouf är kritisk till att presidenttiden kan komma att förlängas — men i folkomröstningen kommer han att rösta "ja".

– För att militären kommer att skydda de civila och det är viktigt för mig, säger han till AFP.

Nej-kampanjen, som främst drivits från egyptier utomlands och via internet, har begränsats i Egypten. Myndigheter har blockerat över 30 000 hemsidor i ett försök att minska tillgängligheten till en kampanjsida som samlat in närmare 250 000 signaturer mot lagförändringarna.

Lagförslagen skulle också innebära att militären kan komma att få större inflytande över landets politik och ge presidenten större makt över rättsväsendet.

De som stödjer lagförändringarna som skulle ge al-Sisi mer makt anser att han har "stabiliserat" Egypten. De uppger att han behöver mer tid för att slutföra viktiga ekonomiska reformer. Kritiker å andra sidan hävdar att om lagförslaget går igenom kommer det begränsa utrymmet för oliktänkande i landet.

Lagförslagen som det nu ska röstas om har fått kritik från människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch som sagt att de "institutionaliserar" ett auktoritärt system.

al-Sisi vann presidentvalet efter att Muhammed Morsi störtades 2013. Han nuvarande mandatperiod går ut år 2022.