Ökad brandrisk i landet

Påsken kommer med sommaren

2:11 min

Det varma, torra vädret ökar brandrisken i södra Sverige. Men det innebär också att sommaren officiellt anländer till flera platser nu under Påskhelgen.

– Ja, vi har ju haft sommartemperaturer två dygn i sträck på sina håll i Götaland och Svealand. Det är ju då att dygnsmedeltemperaturen ska ligga på 10 grader eller högre, vilket det gjort två dygn nu. Men för att det ska bli officiell meteorologisk sommar så behöver det ske fem dygn i sträck, säger meteorolog Moa Hallberg på SMHI.

Men det innebär att vi kan få en officiell sommar redan nu under påskhelgen?

– På några platser kan det definitivt komma att bli officiell sommar under påskhelgen.

Den senaste tidens värme har en baksida i form av ökad brandrisk och att de isar som finns kvar är mycket farliga. I Dalarna har flera drunkningstillbud rapporterats det senaste dygnet och en man omkom efter att ha gått igenom isen på Klockarnässjön utanför Falun.

Johan Szymanski vid brandkåren i Norra Dalarna beskriver isarna som direkt livsfarliga.

– Ja, livsfarliga. Jag vet att det har varit flera drunkningstillbud i länet och jag skulle nog vilja påstå att man inte ska ge sig ut på sjöar överhuvud taget.

SMHI varnar för gräsbränder i hela södra Sverige. I Skåne, Blekinge och Småland finns även risk för skogsbränder.

Men det är inte alla som respekterar varningar eller eldningsförbud, konstaterar Michael Jansson som är operativ chef vid Södertörns brandförsvar, som gårdagen larmades till ett 20-tal bränder.

– Det är ju allvarligt, när det brinner som det gör, att man eldar under de här förutsättningarna, att det är så torrt. Det är inte så bra. När det väl går över styr så går det väldigt snabbt. Elden sprider sig väldigt fort i det här torra, gamla gräset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista