Gula västarna

Nya protester i Paris – över 100 gripna

1:50 min

I Paris är det oroligt på gatorna i dag med nya sammandrabbningar när proteströrelsen Gula Västarna demonstrerar. 

Över 180 människor har gripits och 17 000 personkontroller har genomförts av poliser, enligt inrikesdepartementet. En del av ilskan riktas mot att stora summor satsas på den brandskadade katedralen Notre-Dame.

Tjock svart rök runt Place de la République igen. Eldslågor slår upp från motorcyklar och annat som demonstranterna satt i brand. Polisen använder tårgas och andra metoder för att stoppa våldet och förstörelsen.

Också på andra håll i Frankrike fortsätter protesterna som startade i vrede mot hur svårt det är att få ihop vardagsekonomin för många. "Vi är alla katedraler" är budskapet på banderoller i dag. Också citat från romanen Ringaren i Notre-Dame av författaren Victor Hugo används för att rikta ljuset mot utsatta grupper.

Ilskan handlar om hur pengar öronmärks till återuppbyggnaden av den brandhärjade katedralen Notre-Dame när de som protesterar vill se andra satsningar.

Det är den 23:e demonstrationen med Gula Västarna sedan november förra året. Protesterna innehåller olika strömningar, också anti-semitiska och anti-muslimska vilket gör många upprörda.

Regeringen fortsätter att bekämpa våldsamheterna. Frankrikes inrikesministern varnade i förväg för en ny våldsvåg idag.

Polisen har förbjudit demonstrationer på den ö i floden Seine där Notre-Dame ligger, på paradgatan Champs-Élysées och utanför Élyséepalatset. En pressad president Emmanuel Macron väntas i veckan berätta om hur regeringen ska bemöta missnöjet.