Enligt tidigare statssekreterare

Svårt att göra om Arbetsförmedlingen

2:11 min

Det kommer bli svårt att få till den reform av Arbetsförmedlingen som regeringspartierna, Centern och Liberalerna enats om. Det säger den tidigare statssekreteraren Irene Wennemo i en ny Ekot special om Arbetsförmedlingen.

– På pappret har idén stora förtjänster. Jag bara vet att det kommer vara så komplicerat när man ska göra det på riktigt, säger Irene Wennemo, som tidigare var statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

I den andra förhandlingsrundan kring vad som sen blev uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, skickades Irene Wennemo, då socialdemokratisk statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson fram för att i samtal med centerns Martin Ådahl försöka lösa upp det låsta läget kring arbetsmarknadspolitiken, inför de formella slutförhandlingarna mellan partierna.

När de första förhandlingarna brakade ihop berodde det till stor del på oenighet kring frågor om arbetsrätten. Men när det gällde överenskommelsen om att reformera Arbetsförmedlingen och lägga över uppdraget att förmedla jobb på privata och fristående aktörer så var läget redan från början annorlunda, berättar centerns Martin Ådahl.

– Direkt kände vi ju att där fanns det ju en förståelse, och det visade sig ganska snabbt i förhandlingarna att där var inte motståndet stenhårt. Så det gick ganska snabbt faktiskt att börja förstå varandra och börja bygga på det och det blev mer en nästan teknisk diskussion om hur den här modellen skulle se ut.

Reformen av Arbetsförmedlingen har länge varit en hjärtefråga för Centerpartiet och enligt Irene Wennemo hade man inne på arbetsmarknadsdepartementet redan innan valet börjat förbereda sig på att behöva tillmötesgå Centerns krav.

– Vi visste ju att frågan om Arbetsförmedlingen skulle dyka upp om det blev förhandlingar med Centern, så vi hade ju diskuterat det här en del internt och på arbetsmarknadsdepartementet och i den politiska ledningen var ju inte vi heller nöjda med allt på Arbetsförmedlingen.

Reformen är inspirerad av Australien, där man i slutet av 90-talet reformerade sitt Arbetsförmedlings-system genom att släppa in fristående aktörer och konkurrensutsätta den offentliga Arbetsförmedlingen. En viktig komponent i systemet är att ersättningen till aktörerna utgår från resultat och baseras på dels hur svårt uppdraget är och hur väl aktören lyckas. Men att få till den sortens system är inte lätt säger Irene Wennemo.

– Det här handlar om hur en myndighet ska styra sitt arbete, det uppstår en massa problem när man ska styra myndigheter på ett ganska detaljerat sätt.

På arbetsmarknadsdepartementet har man nyligen satt ihop en arbetsgrupp som ska jobba med att utforma reformen av Arbetsförmedlingen, inom kort kommer regeringen även lämna ett uppdrag till Arbetsförmedlingen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tror att man kan lära mycket av hur andra länder, till exempel Australien, gjort, även om förutsättningarna i Sverige ser annorlunda ut.

– När det gäller att reformera Arbetsförmedlingen och använda privata leverantörer i större utsträckning så hade det inte varit mitt förstahandsval men jag tror att det kommer gå att göra på ett bra sätt och det är helt och hållet mitt fokus just nu, att försöka genomföra det på ett sätt som kan bidra till att vi kan få en mer effektiv verksamhet.

Så du tror ändå att det här kan komma att ge bättre hjälp till de arbetssökande än vad som finns i dag?

– Jag tror att vi kan göra ett system som ger bra hjälp till arbetssökande, förhoppningsvis bättre, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

I klippet nedanför kan du lyssna på hela avsnittet av Ekot special om reformen av Arbetsförmedlingen.