28-åringen dömdes till dagsböter.

Fildelare dömd till dagsböter

Uppdaterad 12:36
Den 28-åring som åtalats för upphovsrättsbrott efter att ha delat med sig och spridit filmen Hip hip hora på nätet dömdes till 80 dagsböter. Domen får konsekvenser eftersom den innebär att polisen i framtiden inte får rätt att begära ut ip-adresser av internetleverantörerna.

Rättsfallet är det första i Sverige om nedladdning och spridning av upphovsrättsskyddat material.

– Den ena konsekvensen blir att folk inser att det finns en reell möjlighet att åka dit. Den andra konsekvensen gäller möjligheten att gå vidare med andra, liknande utredningar. För att utreda sådana här brott måste man måste ha ut uppgifter från internetoperatören om vem som har en viss internetadress och för att få ut de uppgifterna måste polis och åklagare göra bedömningen att påföljden kan bli något annat än böter.

– Man måste kanske ha mål där någon har någon har gjort fler filmer eller musikstycken tillgängliga på det här sättet för att man ska anse sig ha rätten att begära ut de här uppgifterna, säger Daniel Westman som är jurist och expert på upphovsrätt.

Mannens advokat Torbjörn Persson är förvånad över domen.

– Domstolen har satt ribban lågt vad gäller bevisning. Man har bestämt sig för att en skärmdump visar ned- och uppladdning av film, säger han.

Vad säger du om straffet han fick?

– Domstolen har tagit i. Man har satt ett så högt antal dagsböter som 80. Det är mycket för uppladdning av en film vid ett tillfälle och utan kommersiellt intresse, säger han.

Anmäldes av Antipiratbyrån
28-åringen hade polisanmälts av Antipiratbyrån, film- och datorspelsbranschens intresseorganisation, för att ha gjort filmen Hip hip hora tillgänglig för andra på internet genom fildelningsprogrammet DC++.

I ett första förhör med polisen erkände 28-åringen brott mot upphovsrättslagen men det tog han senare tillbaka. Under rättegången hävdade han att han bara laddat hem filmer från andra.

Men tingsrätten ansåg att bevisning, bland annat i form av en skärmdump av 28-åringens dator där man kunde se att han hade filmen Hip hip hora, var tillräckligt för en fällande dom.

Men att 28-åringen bara dömdes till böter innebär alltså att brottet räknas som så ringa att polisen inte har rätt att begära ut ip-adresser, de nummer som varje dator har, av internetleverantörerna och då blir det i princip omöjligt att spåra fildelare på nätet.

”En rimlig dom”
Henrik Pontén är jurist på Anipiratbyrån, den organisation som anmälde 28-åringen.

– Domen visar att lagen fungerar och vi kan se att nya filmer och spel skapas i framtiden.

Vad säger du om att han bara dömdes till böter?

– Det är väl en ganska rimlig dom med tanke på att det bara handlar om en film. Samma person delade ju ut 20 filmer så nästa gång får vi väl ta med lite fler i anmälan, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, sägerHenrik Pontén.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".