Jordskredsseger

Tv-komiker blir ny president i Ukraina

1:35 min

I Ukraina vinner utmanaren och tv-komikern Volodymyr Zelenskyj presidentvalet. Trots att rösterna inte är färdigräknade stod det klart redan i går kväll efter det att den sittande presidenten Petro Porosjenko erkänt sig besegrad.

– Tack till mina föräldrar för stöd och för att orka med allt det här och tack till mitt lag, det sade Volodymyr Zelenskyj när det stod klart att han vunnit valet.

Ukrainarna har röstat för förändring och det med en mycket tydlig och sällsynt enig röst. I dag på morgonen räknades fortfarande rösterna men tendensen var tydlig, det är en jordskredsseger.

Petro Porosjenko erkände sig snudd på omgående besegrad.

– Kära ukrainare, nästa månad slutar jag som president, det har en majoritet i landet bestämt och det accepterar jag, sa Petro Porosjenko, som la till att den nya presidenten kommer att möta en stark opposition.

Nu väntar en prövningens tid för Volodymyr Zelenskyj som tillträder som president med en enorm och mångfacetterad bukett av förväntningar från väljare över hela Ukraina. Som någon form av slut på kriget, bättre ekonomi, och att han ska uppfylla löften om att bryta ner den systematiska korruptionen.

En enorm utmaning Men snart kan Volodymyr Zelenskyj i alla fall byta ut titeln tv-komiker mot president.