Bombdåd

Dödssiffran stiger: 290 döda i Sri Lanka

1:55 min

Över 500 är skadade, enligt lokala myndigheter. Sju självmordsbombare låg bakom sex av de åtta attackerna, enligt en rättsteknisk undersökning.

Bombdåden utfördes av en lokal militant islamistisk grupp, National Thowfeek Jamaath, enligt Sri Lankas hälsominister.

Alla misstänkta förövare ska ha varit lankeser, men samtidigt uppger en talesperson för regeringen att dåden kan ha utförts med hjälp utifrån.

Och Colombo är en öde stad i dag, rapporterar Sveriges Radios korrespondent.

– Jag hörde på radio att det hade hänt något, säger taxichauffören Seneaka, som inte kan sluta prata om attentaten i går.

Han berättar att hans familj, alla vänner, grannar, ja precis alla, är i chock efter bombdåden mot kyrkor och hotell i går morse.

– Vi lankeser är ett fredsälskande folk som trodde vi hade lämnat våld och krig bakom oss, säger Seneaka när han kör längs Colombos nästan öde gator.

Vi passerar förbi militärposteringar som har upprättats längs vägen in mot stan från flygplatsen. Men det är inte många bilar som stoppas och kontrolleras.

När vi kör förbi det drabbade hotellet Shangri-La så är det ännu mer säkerhetspersonal utposterad runt hotellet.

Colombo är i dag en stad som skulle kunna beskrivas som helt stängd. Affärer, kontor, och skolor är stängda efter attentaten.

Sri Lankas regering införde i går kväll utegångsförbud från klockan sex på kvällen till sex i morse. En som drabbades av det var den spanske turisten Louisido från Málaga.

– Jag landade på flyplatsen vid tiotiden i går kväll, och då var det mycket polis och militär där.

Då hade utegångsförbudet trätt i kraft så det var omöjligt att få tag på en tuk-tuk eller taxi som kunde köra honom, så det slutade med att han var tvungen att övernatta på flygplatsen.

Internet och sociala medier är nedstängda eller går på sparlåga.

Det för att myndigheterna vill få stopp på alla rykten som sprids på nätet, och som kan skapa oro i samhället säger en talesperson för regeringen.

Attentaten i går är redan ett hårt slag mot turistnäringen i Sri Lanka.

Många turister har avbokat sina resor till landet, och under morgonen har det varit ovanligt många som har lämnat sina hotell för att ta sig härifrån.

En regeringskälla uppger att president Sirisena kallat landets säkerhetsråd till ett krismöte i dag.