Fritt att omboka resor till Sri Lanka

1:54 min

Terrordåden i Sri Lanka som krävt 290 dödsoffer, innebär också ett slag mot turismen.

Researrangören Ving har nu 16 svenskar på ön berättar bolagets kommunikationschef Fredrik Henriksson.

– Vi har varit i kontakt med samtliga resenärer som vi har på plats i Sri Lanka och fått bekräftat från dem att de är okej.

–  De som nu har bokningar fram till den 30:e april till Sri Lanka har nu fri av- och ombokning och vi följer UD:s rekommendationer där.

Vår korrespondent på plats i Sri Lanka, Peder Gustavsson, har under morgonen rapporterat om hur besökare nu försöker lämna ön.

 – Till exempel ser man ute på flygplatsen att det är många turister som vill ta sig härifrån så snabbt som möjligt. Jag pratade med personalen i hotellreceptionen här, de var alldeles förtvivlade över att mer än 60 procent av gästerna hade checkat ut och sagt att de ska ta sig härifrån.

– Och på stan ser jag många turister som lastar in sina väskor i bussar och är på väg till flygplatsen. Och det här är ju ett otroligt svårt slag mot turistnäringen här i Sri Lanka som den senaste tiden har vuxit till sig efter att ha brottats med problem under många år, framför allt efter tsunamin.

Just nu är det lågsäsong för turismen på ön. I vilken mån de här dåden kommer att påverka reseströmmarna senare till vintern när högsäsongen åter drar igång, ja det är ännu för tidigt att spekulera i, men, säger Fredrik Henriksson på Ving:

– Det brukar ju kunna vara en lite avvaktande period efter en sådan här tragisk händelse. Vi får se hur det utvecklar sig framöver men just nu är det för tidigt att säga något om förändrade resmönster till Sri Lanka.