84 procent av 12-åringarna vaccinerade

Allt fler vaccineras mot livmoderhalscancer

1:58 min

Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att andelen 12-åriga flickor som vaccinerats mot HPV, ökade förra året. Nu har 84 procent fått vaccinet.

Förra året ökade andelen flickor som vaccinerats mot humant papillomvirus, HPV, från att ha legat på 75-80 procent de senaste åren till 84 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– Det är en ökning, så att det går åt rätt håll eftersom HPV-vaccin ger skydd mot allvarlig sjukdom och kan leda till olika typer av cancer. Så ju fler som har skydd mot sjukdomarna desto bättre, säger Tiia Lepp, som är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Varje år får omkring 700 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer, som orsakas av viruset, men HPV kan också ge cancer i vagina och i anus, penis och svalg. 300 män drabbas varje år.

Om tillräckligt många vaccinerar sig mot HPV skulle man kunna vaccinera bort en ganska stor del av cancerfallen, säger Tiia Lepp.

– Det finns många studier från olika delar av världen och från Sverige, som visar att förekomsten av allvarliga cellförändringar som kan leda till cancer minskar bland vaccinerade flickor och kvinnor, berättar hon. 

Har man också sett någon skillnad i cancerförekomsten?

– Det tar ju ganska lång tid att utveckla cancer, men förra året publicerades en finsk studie med preliminära resultat där man såg minskad risk för cancer bland vaccinerade jämför med ovaccinerade flickor eller kvinnor, säger Tiia Lepp.

Vaccin mot HPV ges i mer än 70 länder. I Sverige är vaccinationstäckningen hos flickor en av de högsta i världen. Men i Norge är siffrorna ännu högre - 89 procent, enligt Margrethe Greve-Isdahl som är överläkare vid det norska Folkehelseinstituttet. Och hon tror det beror på att Norge införde vaccinet tidigare.

– Vi införde vaccinet 2009, så det var tre år före Sverige och sen dess har vi haft en jämn ökning. Och dessutom ser vi att det fungerar bra med att skolsköterskor ger vaccinet, precis som ni har i Sverige, avslutar Margrethe Greve-Isdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista