Presidentval i Ukraina

Väljare i Kiev hoppas på förändring

1:57 min

Ukrainarna röstade för förändring i presidentvalet när de igår gav ett tydligt mandat att leda landet till den politiskt helt oerfarne Volodymyr Zelenskyj.

Sveriges Radios korrespondent är på plats i Kiev och möter väljare där.

– Det behövs nya människor, eftersom folk från det gamla systemet, de kan inte se oss unga på samma sätt som Zelenskyj, säger Jurij, en ung kille från Kiev.

Det blev en jordskredsseger, det stod klart redan när vallokalerna stängde igår kväll. Sjuttiotre procent röstade på TV-komikern som snart kommer att kunna titulera sig president. Den sittande presidenten Petro Porosjenko gav upp omedelbart och gratulerade.

Nu väntar en tid av både ovisshet och prövning i Ukraina. Under valkampanjen har det inte varit helt tydligt vad Voldymyr Zelenskyj faktiskt står för. Han har kampanjat som en populist som lovat att på folkets uppdrag byta ut och bryta ner det gamla.

Men hur? Det återstår att förklara och bevisa..Så nu börjar vardagen för den blivande presidenten, nu ska han leva upp till den myriad av förväntningar som väntar i både östra och västra Ukraina.
För Jurij handlar det om att Zelenskyj nu ska bryta ner "systemet" som det ibland kallas i ett land med omfattande korruption.

– Jag tror att det tar minst två år, eftersom det är ett mycket stort och svårt system, ett eller två år, säger Jurij.

En annan viktig fråga som många önskar ska förändras är kriget i Donbass i östra Ukraina som har krävt runt 13 000 människoliv.

Mikhail är glad över att Volodymyr Zelenskyj vann:

– Landet kommer att gynnas av det här.  Han kommer att stoppa kriget, återföra Donbass till Ukraina, men Krim det kommer att förbli ryskt säger Mikhail.