Sri Lanka

Nationellt nödläge efter terrordåden

2:31 min

Det har varit ännu en dramatisk dag i Sri Lankas huvudstad Colombo dagen efter de dödliga attackerna. 290 människor har bekräftats döda och omkring 500 ska ha skadats.

Sent på annandagpåsk fördömde FN:s säkerhetsråd bombdåden.

I ett uttalande kallar säkerhetsrådet attackerna för avskyvärda och fega terrorattacker.

Säkerhetsrådet framförde även sina kondoleanser för de dödades familjer, och lyfter behovet av att ställa de som ligger bakom dåden inför rätta och uppmanar alla länder att samarbeta med utredningen på Sri Lanka.

Polisen hittade tidigare under måndagen över 80 tändhattar på en av stadens stora busstationer och en bomb exploderade nära en av de kyrkor i Colombo som attackerades i går.

Explosionen inträffade när polisens bombgrupp försökte desarmera bomben som man hittade i en bil.

Ingen ska ha skadats vid explosionen, men nu är invånarna i staden oroliga. Sveriges Radios korrespondent är på plats.

– Jag förstår inte vad det är som händer i landet och jag är ledsen över att oskyldiga människor dör och kommer till skada säger den här mannen som inte vill säga sitt namn.

Han bor i kvarteret i skuggan av ett av de lyxhotell som i går utsattes för ett av sprängattentaten. Han ser orolig ut när vi står på den smala gatan och tittar upp mot hotellet.

I området som brukat vara fyllt av människor så är det nu nästan folktomt. Han säger att han har svårt att förstå att någon vill göra något så här illa. Många turister har kommit till Sri Lanka dom senaste åren och han tycker att det som hänt skadar hela nationen.

De lankesiska myndigheterna tror att gårdagens attacker ska ha utförts av en lokal militant islamistisk grupp som kallar sig National Thowheeth Jama'ath. Man utreder nu om gruppen haft internationell hjälp för att planera och genomföra gårdagens attentat.

Roy Welianginge jobbar på Hotel Cinnamon som var ett av dom tre hotell som attackerades. Han var ledig i går och kom tillbaka till jobbet i dag och säger att det är rena rama maffiametoder att spränga bomber på hotell och hoppas att de skylda snart är gripna.

Sri Lankas president Sirisena har utlyst ett nationellt nödläge från midnatt. Det innebär att militär och polis kommer att få större befogenheter i jakten på de skyldiga.

Dessutom kommer det att vara ännu en natt med utegångsförbud i Colombo. Samtidigt fortsätter polisen att leta efter fler bomber som kan finns gömda runt om i staden. Frågan som många av invånarna nu ställer är när de kan känna sig säkra igen.