Bombdåd

Dödssiffran stiger i Sri Lanka

2:41 min

Det har nu gått två dagar sedan en rad dödliga explosioner drabbade Sri Lanka. 310 personer har dött, enligt lankesisk polis. Och
nu är sammanlagt 40 misstänkta gripna.

Jakten på de skyldiga fortsätter och i dag kommer de första minnesstunderna för offren att hållas. I huvudstaden Colombo börjar nu livet återgå till något som kan kallas normalt, men befolkningen är på helspänn och många är rädda.

– Jag känner mig rädd när jag ska gå till kontoret, säger Erandi som är på väg till jobbet i Colombo. Hon är en av alla som i dag förväntas komma tillbaka till arbetet på den första vardagen sedan attackerna i söndags.

Det är fortfarande en spänd stämning i stan. Överallt står det tungt beväpnade polis och militär som bevakar inte bara hotell och kontor utan också håller uppsikt över marknader, busstationer och andra platser där det rör sig mycket folk.

När livet nu sakta återgår till något man kan kalla normalt så ställer allt fler frågan hur det kunde hända. 

De lankesiska myndigheterna pekar nu ut en lokal islamistisk grupp för att ligga bakom söndagens attacker.

Man säger att det är troligt att gruppen har fått hjälp utifrån med finansiering och planering för att genomföra dåden.
Det som talar för det är att en så välkoordinerad aktion som genomfördes i söndags kräver erfarenhet, pengar och mycket folk inblandade.

För knappt två veckor sedan fick den lankesiska polisen en varning om att en inhemsk, islamistisk grupp planerade attacker mot kyrkor i landet det har Sri Lankas premiärminister Wickremesinghe bekräftat. Han har nu upprepade gånger sagt att man måste undersöka varför inga åtgärder vidtogs. 

En av orsakerna till att varningen inte togs på allvar kan vara att det är ett inrikespolitiskt komplicerat läge i Sri Lanka.

Det är allmänt känt att premiärminister Wickremesinghe inte drar jämnt med presidenten Maithripala Sirisena. En pågående tvist mellan de två har gjort att premiärministern lämnats utanför underrättelsetjänsternas informationsdragningar den senaste tiden.

Därför ska han inte heller ha fått vetskap om tipset om dom planerade attackerna.

Under tiden som det politiska efterspelet av attackerna nu drar igång så vill folket ha lugn och säkerhet i landet. 

Stimido som jobbar på kontor mitt i Colombo hoppas att läget snart ska bli säkert igen, så länge får man vara försiktig säger han.