Misstänkt insiderbrott

Ny rättegång inleds mot hyllad börs-vd

2:00 min

Nu inleds rättegången i norska hovrätten mot det svenska storföretaget Hexagons framgångsrike vd Ola Rollén.

Rollén misstänks för insiderbrott, alltså olaglig aktiehandel, men friades i tingsrätten och har hela tiden nekat till brott.

– Vi överklagade domen eftersom vi var oeniga med tingsrätten både vad gäller hur de värderade bevisen som vi lade fram för rätten och hur de värderade det juridiska, säger Marianne Bender, som är åklagare på norska Ekobrottsmyndigheten, till Ekot.

Ola Rollén misstänks för insiderbrott efter att ha köpt aktier i det norska företag Next samtidigt som han, enligt åklagaren, hade så kallade insiderinformation, alltså viktigt information som då inte var offentlig.

Det handlar bland annat om att han själv samtidigt förhandlade med företaget, säger åklagaren.

– Han var i aktiva förhandlingar med Next om en kommande emission när han handlade aktier på marknaden, säger Bender till Ekot.

Till rättegången i, den norska motsvarigheten till, hovrätten har åklagaren kallat ett nytt vittne, en styrelseledamot i Next, i övrigt är det samma bevisning som i tingsrätten.

Rättegången är en extraordinär händelse för svenskt näringsliv. Det är minst sagt ovanligt att en chef på ett så stort svenskt företag är åtalad och Ola Rollén är dessutom en av de mest framgångsrika företagsledarna i Sverige efter sitt jobb med mätteknikbolaget Hexagon, som nu har runt 20 000 anställda. 

– Det här är väldigt ovanligt. Men det finns några få exempel. Det är problematiskt för Hexagon, det är problematiskt för Ola Rollén och det är naturligtvis problematiskt för aktieägarna i Hexagon där fokus inte hamnar på att utveckla bolaget utan hamnar på att hantera privata problem vid sidan av, säger organisationen Aktiespararnas vd Joachim Olsson till Ekot.

Han säger att det också är ovanligt att en vd får fortsätta under tiden en sådan här rättsprocess pågår.

– Det är ytterst ovanligt att man, när man hamnar i sådana problem som vd, får fortsätta i rollen som vd. Men i Hexagons fall har styrelsen slutit upp bakom Ola Rollén och hela tiden hävdat att han är oskyldig, säger Olsson.

Ola Rollén friades också av tingsrätten och har hela tiden nekat till anklagelserna. Köpet av aktier i Next hade inget med hans vd-post i Hexagon att göra.

Rolléns advokat Christian B Hjort skriver till Ekot att tingsrättens enhälliga och tydliga dom är en bekräftelse på att Rollén inte hade någon insiderinformation.

Han tycker det var fel att domen överklagades och menar att också hovrätten kommer fria Rollén.