Nytt initiativ

V och KD i gemensam aktion mot penningtvätt

1:44 min

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna kräver intensifierat arbete mot penningtvätt. De vill få med en majoritet i riksdagen i gemensam uppmaning till regeringen att inom kort sätta igång en utredning.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) jobbar regeringen redan med stora delar av det som partierna kräver.

– Många av de åtgärder som de efterfrågar är ju sådant som vi redan har gjort eller som vi har satt igång med, så lite grand tror jag att de kommer med förslag som vi reda håller på att genomföra, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Den lite udda konstellationen Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har gått samman och vill få med sig en majoritet i riskdagens finansutskott på ett så kallat utskottsinitiativ, där regeringen uppmanas att senast i juni i år tillsätta en utredning som bland annat se över om mer resurser behövs till Finansinspektionen.

De vill också se över hur man kan bryta den höga personalomsättningen på myndigheten, om bankerna kan betala högre avgifter fört att finansiera stärkta resurser, samt utreda om myndigheten bör kunna ingripa snabbare med sanktioner mot bankerna. 
 
– Vi har en förtroendekris för banksektorn menar jag, och där det inte duger med att skälla och vara arg, utan se till att Finansinspektionen får större kraftfullare muskler att utöva bättre tillsyn säger Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Men finansmarknadsminister Per Bolund lyfter fram att exempelvis böter för penningtvättsbrott höjts från 50 miljoner kronor till flera miljarder i maxböter och att Finansinspektionen fick extra tillskott 2018.

Vad gör då regeringen om en majoritet i riksdagen ställer sig bakom uppmaningen från Vänsterpartiet och Kristdemokraterna?

– Självklart kommer vi att samarbeta med riksdagen och där hoppas jag på att riksdagspartierna också är beredda att sätta sig ner och diskutera med oss för att vi gemensamt ska kunna ta de steg framåt som behövs. Det är ju ingen lösning att riksdagen bara hittar på egna vägar framåt om det inte är de mest effektiva sätten för att möta penningtvätt, säger Per Bolund.