Tar på sig skulden

IRA ber om ursäkt för journalists död

1:56 min

I Nordirland har organisationen Nya IRA medgett att den dödade en journalist under upplopp i gränsstaden Londonderry i förra veckan.

Terrorgruppen ber om ursäkt till journalistens familj och vänner.

– När vi attackerade fienden dödades tragiskt Lyra McKee som stod intill fiendestyrkorna, skriver Nya IRA i ett uttalande som lämnats till Belfast-tidningen Irish News.

Gruppen anklagar polisen, som den kallar för fienden, för att ha provocerat fram upploppen sent i torsdags kväll i stadsdelen Creggan i Londonderry.

Nya IRA, som helst bara vill bli kallat IRA, säger att organisationen nu uppmanat sina medlemmar att vara försiktigare i framtiden. Gruppen ber också fullständigt om ursäkt till Lyra McKees partner, familj och vänner i sitt uttalande.

Uttalandet kommer efter det att radikala republikanska politiker de senaste dagarna uppmanat Nya IRA att be om ursäkt.

Polisen sade redan dagen efter mordet att den utgick från att det var just den här gruppen som låg bakom dådet.

Det största väpnade republikanska gruppen som försöker få bort det brittiska styret från Nordirland och förena Irland igen.

Under de senaste dagarna har alla de inflytelserika politiska partierna på bägge sidor i debatten om Nordirland fördömt dådet.

Minnesstunder har hållits och många tror och hoppas att mordet på Lyra McKee skulle kunna bli en vändpunkt i Nordirland.

Våldet har minskat kraftigt sedan fredsavtalet för drygt 20 år sedan, men det har funnits tecken på att grupper som Nya IRA börjat mobilisera igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista