MSB:s beslut

Efter bränder – fyra helikoptrar i beredskapsläge

2:35 min

Friska vindar under dagen kan försvåra släckningsarbetet i Motala och Gislaved. MSB beslutade vid tolvtiden idag att sätta fyra helikoptrar i beredskapsläge, på två platser i södra Sverige.

I Gislaveds kommun utbröt en brand i går morse, och sedan ytterligare två, i närheten av en speedwaybana.

Under tisdags förmiddag var branden ännu inte under kontroll, sade räddningsledare Anders Björk till till P4 Jönköping:

– Den största risken kommer vara runt 14-15 i eftermiddag, då är det som lägst luftfuktighet och vi kommer ha vindbyar upp till 15 sekundmeter, så vi får se vad som händer.

Det finns misstankar om att bränderna är anlagda, och efter att släckningsarbetet är klart kommer polisen spärra av området och undersöka med tekniker och specialtränade hundar, skriver P4 Jönköping.

Även utanför orten Tjällmo i Motala kommun i Östergötland, bröt en skogsbrand ut måndags eftermiddag. Den branden är nu under kontroll, sade räddningsledare Petter Malmberg till P4 Östergötland.

– Natten var varit god för oss, vi lyckades komma runt branden och fått släckt på det mesta. Men man ska ju inte ta ut något i förskott, det är nu på dagen vi får se vad som händer när vinden tilltar och värmen kommer åter, säger han.

Efter förra sommarens omfattande skogsbränder uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att det nu finns en ny och förbättrad förmåga att att bekämpa bränderna från luften.

En del i det är en upphandling av helikoptrar, som blev klar för en månad sedan, och där kravet är att leverantören ska kunna ställa minst tio helikoptrar till myndighetens förfogande.

Vid tolvtiden på tisdagen beslutade MSB att försätta fyra helikoptrar i högsta beredskapsläge på två platser i södra Sverige så att de inom 90 minuter kan vara igång och stödja den lokala räddningstjänsten med släckning från luften.