”Ingen försoning sedan inbördeskriget”

2:37 min

Tio år efter inbördeskriget i Sri Lanka är regeringen mer eller mindre lamslagen, berättar Ekots tidigare Asienkorrespondent.

Det har gått tio år sedan inbördeskriget i Sri Lanka tog slut. Sveriges Radios tidigare Asienkorrespondent Margita Boström säger att det inte varit någon försoning sedan dess. 

– De första sex åren styrdes landet av familjen Rajapaksa och under de åren fick den tamilska befolkningen mer eller mindre kollektivt skulden för kriget. Och trots att landet fick en ny regering 2015 med löften om att man skulle utreda eventuella krigsbrott har inget av det skett, säger Margita Boström. 

Vad hände under militärkuppen i höstas? 

– Presidenten försökte avsätta premiärministern och istället tillsätta den tidigare presidenten Rajapaksa som premiärminister, men det satte högsta domstolen stopp för. Sedan dess har regeringen varit mer eller mindre lamslagen. Premiärministern har inte fått delta på vissa regeringsmöten och inte fått uppdateringar av landets säkerhetstjänst. Den 11 april fick vissa i regeringen information om att det planerades attacker mot kyrkor och hotell och det är oklart om någon gjorde något av den informationen. 

– Det här gör att det politiska landskapet i Sri Lanka är ännu mer ovisst. Särskilt som det ska hållas val senare i år eller nästa år, säger Margita Boström.