USA

Striden om Trumps deklaration har börjat

1:59 min

I dag går tiden ut för det amerikanska skatteverket att lämna över Donald Trumps deklarationer till kongressen. Mycket pekar nu mot en utdragen konflikt som kommer avgöras i domstol.

Ordföranden i skatteutskottet, demokraten Richard Neal, begärde i början på april ut sex år av Donald Trumps deklarationer.

Skatteutskottets ordförande är den ende politikern i representanthuset som har rätt att begära ut information av den här typen, och enligt lagen ska skatteverket generellt sett tillgodose en sådan begäran.

Men precis som mycket annat i Washington är det inte så enkelt.

Republikanerna anklagar Demokraterna för att leda en politiskt motiverad fiske-expedition, och Vita husets tillförordnande stabschef, Mick Mulvaney, har sagt att Trumps deklarationer ”aldrig” kommer att lämnas över till Demokraterna.

– De borde heller aldrig få tillgång till dem. Väljarna har redan sagt sitt när de valde Trump utan att få se hans deklarationer, säger Mick Mulvaney.

Tidsfristen går ut klockan 23 i kväll svensk tid. Om skatteverket vägrar att gå med på Demokraternas krav kan nästa steg bli att använda en tvingande åtgärd som potentiellt sett gör det olagligt att nobba kongressens begäran.

Mycket talar för att frågan kommer avgöras i USA:s domstolssystem och att den till slut letar sig upp i Högsta domstolen.

Demokraterna hävdar att information om Donald Trumps skatter är nödvändig för framtida lagstiftningsarbete. Donald Trump har under flera år sagt att han inte vill lämna ut sin deklaration för att han står under revision.

Det har länge funnits en tradition att presidentkandidater frivilligt offentliggör information som sina skatter. Donald Trump är den förste presidenten sedan Nixon som vägrat att följa den traditionen.