Pengar stötesten i försvarssamtal

2:07 min

Riksdagspartierna och regeringen ger inget besked om försvarsmaktens framtida utformning.

I mitten av maj lämnar Försvarsberedningen sitt förslag om hur försvaret av Sverige ska utformas de kommande åren. Riksdagspartierna i beredningen har tidigare i bred enighet planerat utifrån att försvaret ska växa rejält och i praktiken att försvarsbudgeten ska motsvara 1,5 procent av BNP 2025. Men nu befarar Kristdemokraterna och Liberalerna att Socialdemokraterna och regeringen inte är beredda att sträcka sig 1,5 procent. 

Riksdagspartiernas främsta försvars- och utrikespolitiker förbereder genom försvarsberedningen regeringens förslag om försvarsmaktens utformning fram till 2025. Det finns en bred enighet i sak om att försvaret exempelvis ska ha tre armébrigader framöver och stärkt förmåga kring Stockholm och på Gotland.

Men det kräver pengar och nu i slutförhandlingarna kan inte socialdemokraterna och regeringens företrädare kan ge något besked om det ekonomiska utrymmet framöver, enligt Ekots källor.

Liberalernas försvarspolitiker Allan Widman säger:

– Jag har uppfattat att det fram till nu har funnits en bred enighet om att vi behöver stärka försvarsmakten. 

En trolig förklaring är att finansdepartementet och Magdalena Andersson nu håller emot fortsatt förstärkning av Försvarsmakten som fått mångmiljardbelopp de senaste åren och fram till 2021 förstärks med ytterligare 18 miljarder kronor.

Frågan nu är vad som händer med försvarsberedningens tänkta förslag. En möjlighet är att försvarsminister Peter Hultqvist ändå försöker få fram mer pengar de kommande månaderna och hitta en bred lösning. Enligt uppgift till Ekot försöker han nu förhandla med Centern och Moderaterna som står bakom den nuvarande försvarspolitiken.