Kommentar

V och KD vill visa att de är en opposition att räkna med

1:24 min

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har ett gemensamt intresse i dagens utspel. Båda vill visa att de är en verklig opposition, det menar Ekots politiska kommentator.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

V och KD har meddelat att de ska samarbeta för att motverka penningtvätt. Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach kommenterar utspelet:

– Just nu råkar Vänsterpartiets och Kristdemokraternas intressen sammanfalla. Båda vill visa att de är en opposition att räkna med och att de gör vad som krävs. När Vänsterpartiet släppte fram Stefan Löfven som statsminister så lovade de hård opposition, de lovade till och med att fälla regeringen om regeringen gick fram med vissa förslag.

– Kristdemokraterna å sin sida har gått ut med att de ska kunna söka stöd från alla sidor för sin politik, säger Fredrik Furtenbach.

– Jag tror inte att något liknande kommer att hända så många gånger eller få särskilt stor betydelse.

– Att Kristdemokraterna öppnade dörren för att förhandla med Sverigedemokraterna kan få mycket större konsekvenser.

Det är enligt honom för tidigt att säga vad förslaget om penningtvätt kan resultera i, men regeringen har visat att den är villig att diskutera med oppositionen.