Bengtzboe

M i Sörmland röstar om Bengtzboes framtid

2:01 min

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger att förtroendet för Erik Bengtzboe är skadat. I Sörmland där Bengtzboe är förbundsordförande ska ett extra insatt möte hållas om hans uppdrag.

Efter avslöjandet om oklarheter kring den moderate riksdagsledamoten Erik Bengtzboes ersättningar för dubbla boenden anser flera kommunföreningar i Sörmland där han är förbundsordförande, att han inte kan sitta kvar.

Imorgon ska valberedningen ha ett extrainsatt möte om Erik Bengtzboe ska föreslås och bland andra kommunföreningen i Vingåker där Håkan Arvidsson är ordförande:

– Som förtroendevald måste man följa etiska regler, säger han.

Har du förtroende för Erik Bengtzboe?

– Nej

Vad skulle det innebära om han fortsatte vara ordförande för Sörmland?

– Det är inte bra för partiet regionalt. Vi behöver ha en ordförande som beter sig etiskt korrekt.

Det var Aftonbladet som avslöjade oklarheter kring var Erik Bengtzboe bor och om han har rätt till de bidrag han har fått av riksdagen för sitt dubbla boende. Själv uppger han att han bor med sin familj i ett fritidshus som hans mamma äger i Södermanland, medan hans fru och barn är skrivna i parets bostadsrätt i Stockholm.

Ord står alltså mot ord och partiledningen väljer att tro på Erik Bengtzboes version. Då återstår för Erik Bengtzboe att betala tillbaka felaktiga reseersättningar, vilket nu riksdagsförvaltningen tittar på.

– De förhållanden som råder om hans boendeort är komplicerade och jag kan säga rakt ut att jag tycker att det här har hanterats på ett dåligt sätt, säger M:s gruppledare Tobias Billström.

En åklagare har inlett en förutredning och ska inom några veckor fatta beslut om det blir någon förundersökning eller inte.