Drabbat av flera elavbrott

Venezuelanen Mauriela: Jag är mörkrädd

1:57 min

Venezuela har drabbats hårt av elavbrott i skuggan av den ekonomiska och politiska krisen där. För några veckor sedan slocknade hela landet och i många städer är det här fortfarande ett återkommande problem, som slår hårt mot befolkningen.

Ekots utsände begav sig till Maracay en timme från huvudstaden Caracas.

Maurelia säljer frukt på torget i Maracay. Hon säger att hon aldrig upplevt något liknande tidigare.

– Vi har ingen el och inget vatten. Alla här kan datumet då det började – den 7 mars. Då slogs i princip hela landet ut och mörklades. Ingenting fungerade, till och med mobilnätet slocknade. Sedan dess har det varit återkommande dagliga elavbrott här i Maracay, säger hon.

Maurelia säger att det är skrämmande, hon är mörkrädd. Men värre är att det påverkar vattenförsörjningen och hela handeln här.

Dyrbara svårfunna matvaror som kött förstörs när kylskåpen blir varma.

Den ekonomiska och politiska krisen som accelererade i januari då parlamentets talman Juan Guaidó utropade sig som övergångspresident, i trots mot den sittande presidenten Nicolás Maduro, har landet sjunkit allt djupare ner i en kris som påverkar befolkningen på alla plan.

De få varor som finns att köpa är dyra och den ekonomiska aktiviteten sjunker med alla elavbrott. Flera butiksägare Ekot talar med säger att kunderna försvinner när elen är borta i timmar, varorna kommer inte längre in.

Och för bagerier och slaktare är den krisartat, då allt bygger på fungerande kylskåp. Många har nu tvingats köpa dyra bensindrivna elgeneratorer.

Regeringen Maduro har skyllt elavbrotten på elektromagnetiska störningar mot vattenkraftverken som USA ligger bakom, men det tror inte Maurelia på.  

– Den enda som är ansvarig för det här är regeringen, säger hon.