Toppmöte

Kim och Putin redo för ett första möte

2:09 min

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har anlänt till Ryssland för sitt toppmöte med president Vladimir Putin.

I dagar har förberedelserna pågått på ön Russky Island utanför ryska Vladivostok inför det första mötet mellan de båda ledarna. Mötet ska, enligt Ryssland, fokusera på Nordkoreas kärnvapen.

Kim Jong Un tog sitt bepansrade tåg de dryga 65 milen från Pyongyang till Vladivostok. Allt sedan Kim Jong-Un och Donald Trumps möte i Singapore i juni förra året har den ryska presidenten försökt få till ett möte med Nordkoreas ledare. Och nu ska de alltså mötas för första gången.

Vladimir Putins närmaste medarbetare, Yuri Ushakov, sa på en presskonferens inför deras avresa mot Vladivostok att den rysk-kinesiska planen kommer erbjuda en steg för steg modell att försöka lösa den nuvarande låsningen kring Nordkoreas kärnvapen. En lättnad av sanktionerna samt att erbjuda säkerhetsgarantier mot att Kim Jong-Un går med på att avveckla sin kärnvapenarsenal.

För rysk del så handlar det också om att visa att de är en spelare på den internationella scenen kring Nordkorea, speciellt nu efter det havererade mötet mellan USA och Nordkorea i Hanoi för två månader sedan. Efter mötet i Vladivostok fortsätter Putin till Kina för att träffa president Xi Jingping.

Men mötet mellan de båda ledarna kommer även handla om bilaterala frågor. Rysslands handel med Nordkorea har minskat de senaste åren på grund av sanktionerna. Men mer än 10 000 nordkoreaner arbetar i det östra hörnet av Ryssland mestadels inom skogsindustrin.

I Nordkorea finns ädelmetaller som Ryssland är intresserade av och Kim Jong-Un vill ha hjälp med att bygga ut sitt elnät, rusta upp sin järnväg och andra infrastrukturprojekt.

Putin har mer erfarenhet med Nordkoreas ledare än många andra. Han besökte Pyongyang 2000 för ett möte med Kims pappa , Kim Jong-Ill som dessutom var på besök i Moskva 2001 och i Vladivostok 2002 och rysslands förre president Medvedev träffade Kim Jong Ill i just Vladivostok innan han dog 2011.