Skogsbränder i södra Sverige

”Bara en skorsten av gården är kvar”

2:23 min

Skåne drabbades under tisdagen av ett flertal bränder. Det brinner fortfarande under onsdagen, framför allt i området Hästveda-Osby.

– Gården som började brinna i går är helt nedbrunnen. Bara en skorsten står kvar, säger Gustav Persson, P4 Kristianstads reporter på plats.

Många skogsbränder, varav ett tiotal allvarliga, rasar i Sverige. Alla är orsakade av mänsklig aktivitet, bedömer MSB.

Den stora skogsbranden i Hässleholm är ännu inte helt under kontroll och kommunen kallade den på en pressträff nyss för den sannolikt största skogsbranden i Hässleholms historia, rapporterar P4 Kristianstad

– Man vill inte säga att branden är under kontroll men man upprätthåller begränsningslinjerna. Man vill förhindra att branden sprids, det är det som är den stora utmaningen nu, säger Linda Evereus, Ekots reporter på plats i Hästveda.

49 personer har behövt lämna sina hem, och enligt polisen är det oklart när de kan återvända. Möjligen får en del komma hem i morgon, enligt prognosen.

Bränderna i Gislaveds kommun, i närheten av en speedwaybana är släckta och polisen ska utreda misstankar om att bränderna kan ha varit anlagda.

Även när det gäller branden i närheten av orten Tjällmo i Motala kommun, är läget lugnare, sade en räddningsledare på plats till P4 Östergötland på förmiddagen.

Skogsbranden som startade under tisdagskvällen vid halv sex mellan Limmared och Månstad i Tranemo kommun är nu omringad. Det är en yta på 15 hektar som brunnit, enligt P4 Sjuhärad.

Risken för gräsbränder är fortsatt hög i södra Sverige de närmsta dagarna enligt SMHI, och Eldningsförbud råder i flera kommuner och län.

Följ brandläget i Skåne i P4 Kristianstads direktrapport här

Här råder eldningsförbud just nu

Det råder stor risk för bränder i skog och mark. Räddningstjänsterna avråder från eldning i hela landet. 

Här är kommuner och län som har infört eldningsförbud: ( Listan uppdateras kontinuerligt)  

  • Kronobergs län
  • Östergötland län
  • Skaraborgs län
  • Flera kommuner i Skåne: Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga
  • Uppsala: Heby kommun
  • Kalmar: Kalmar, Nybro, Emmaboda, Torsås, Högsby och Mönsterås

 Eldningsförbud innebär att all eldning utomhus är förbjuden. Du får använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.