Terrorattackerna i Sri Lanka

Bilden av självmordsbombarna klarnar

2:02 min

Terrorattackerna i Sri Lanka fortsätter skörda dödsoffer. 359 konstateras ha dött till följd av dåden. Samtidigt klarnar bilden allt mer kring de som utförde attentaten.

Muslimska ledare i Sri Lanka säger nu att de länge försökt varna för en av de som nu utpekas – ledaren för en radikal lokal jihadistgrupp.

Totalt var det nio självmordsbombare, varav en kvinna. De flesta av dem är nu identifierade och en av dem sägs vara den kontroversielle radikala islamisten som flera av Sri Lankas muslimska organisationer under en tid försökt uppmärksammat myndigheterna på.

Hilmy Ahmed som är vicepresident i Sri Lankas muslimska råd säger till nyhetsbyrån AFP att han i tre år vänt sig till lokal myndigheter om mannens aktivteter.

– Han var en enstöring som radikaliserat unga i sken av att hålla koranklasser, säger Hilmy Ahmed och lägger till att ingen trodde dock att de skulle kunna vara kapabla att utföra attacker som dessa.

Och information om att något var på gång, det verkar nu allt fler vittna om men det verkar inte ha nått fram till ansvariga. President Maitripala Sirisena, som själv inte var i Sri Lanka när terroristerna slog till, sa på en presskonferens att han inget visst innan dåden.

– Ingen delade informationen med mig, om de gjort det hade jag agerat, sa Maitripala Sirisena som också berättade att han nu helt skulle omorganisera polis och säkerhetstjänsten så snart som möjligt och även byta ut toppchefer där.

Ett team från FBI samt amerikansk militär finns på plats i landet för att bistå i utredningen, uppger den amerikanske ambassadören i Sri Lanka.