Flera skogsbränder

Tyska meteorologer befarar ny rekordtorka

1:02 min

Skogsbränder rasar också på flera håll runt om i Tyskland. De gångna månaderna har varit ovanligt torra och meteorologerna befarar att sommaren kan bli ännu torrare än förra årets rekordtorka.

– Våra egna krafter räcker inte till, därför har jag utfärdat katastroftillstånd, säger distriktsrådet i det aktuella distriktet Saale-Orla i delstaten Thüringen, mitt i Tyskland.

Där rasar en skogsbrand sedan fyra dagar. Med hjälp från andra delar av landet har man nu fått elden under kontroll. Samtidigt brinner det i flera delstater, i Baden-Württemberg, Bayern, Niedersachsen, Hamburg och Mecklenburg-Vorpommern. Ännu har inga människor kommit till skada.

Under mars och april har det i stora områden bara regnat en bråkdel av vad som är normalt den här årstiden. På grund av torkan råder varning för gräsbränder i hela landet. Allra störst är faran i östra Tyskland.

Den här våren är marken på många håll ännu torrare än under motsvarande period förra året, rapporterar den tyska motsvarigheten till SMHI. Om det torra vädret håller i sig de kommande månaderna, kan förra årets torka komma att upprepas eller till och med överträffas, enligt den tyska vädertjänsten, som har utvecklat en ny prognosmetod.

Rekordtorkan 2018 orsakade stora skador för lantbrukarna och bidrar nu till att årets säsong redan fått en svår start.