Telekom

Britterna planerar att tillåta Huawei i 5G-nätet

0:53 min

I Storbritannien planerar den brittiska regeringen att låta det kinesiska telekomföretaget Huawei leverera utrustning när det brittiska nätverket ska uppgraderas till 5G.

Planerna kritiseras både i och utanför Storbritannien.

– Det är inte särskilt smart att samarbeta med en stat som inte alltid är vänligt sinnad inom ett område som gäller känslig infrastruktur, säger Tom Tugendhat som är ordförande i utrikesutskottet i det brittiska parlamentet.

Han tycker att partikamraterna i regeringen gör fel som planerar att låta Huawei vara med och modernisera det brittiska telekomnätet.

Enligt brittiska medier ska premiärministern Theresa May i går ha fattat beslutet att låta Huawei få leverera viss utrustning som inte kommer i kontakt med känsliga information men kritikerna anser att det alltid finns risker med att bjuda in kinesiska bolag.

Den brittiska regeringens beslut är ännu inte bekräftat officiellt men om det står fast kommer Storbritannien troligen få kritik från sin nära partner i säkerhetsfrågor USA som uppmanat britterna att bojkotta Huawei. Tidigare har även Australien ställt sig på USA:s sida och valt bort det kinesiska telekomföretaget.

Att britterna ser ut att välja den här Kina-vänliga vägen är inte överraskande med tanke på att kinesiska företag också fått vara med och investera i kärnkraft i Storbritannien.

Huawei avfärdar anklagelserna om att företaget skulle kunna vara en säkerhetsrisk.