Toppmöte

Putin och Kim väntas prata om gästarbetarna

1:56 min

Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un kom idag till Vladivostok i allra östligaste Ryssland för sitt första möte med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Kim Jong-Un klev idag från sitt gröna specialtåg, det han allra helst verkar vilja åka i, på den vackra gamla tågstationen i Vladivostok.

Iklädd rock och hatt hälsades han välkommen med en liten militär parad på stationsplanen.

Toppmötet med Vladimir Putin kommer att äga rum imorgon på ett stor universitetsområde utanför Vladivostok.

Mötet ska handla om nordkoreanska kärnvapen. Toppmötena mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har haft samma huvudtema, men har visat få resultat och det senaste mötet avslutades abrupt utan något avtal i sikte.

För Nordkorea är mötet ett sätt att sätta press, att visa att landet, vid sidan av konflikten med USA, söker stöd hos flera aktörer, som Ryssland och Kina.

För Ryssland är detta åter en diplomatisk möjlighet att arbeta med att stärka sin globala roll, som i Syrien i Mellanöstern, i fredssamtal om Afghanistan och med militär närvaro i Afrika. Att konsekvent träda in i konflikter där andra världsmakter, speciellt USA, är svagare.

Ryssland och Kina står, i all fall på pappret, bakom sanktionerna mot Nordkorea, men vill gå en lite annorlunda väg. De vill gradvis lätta på trycket, som en morotspolitik, för att locka Nordkorea att ta fler steg.

Nu är det inte troligt att mötet med Vladimir Putin kommer att leda till någon större förändring. Men det kommer troligen också att handla om de nordkoreanska gästarbetarna i Ryssland.

Från ryskt håll hävdas att mängden nordkoreaner har minskat rejält, men de finns kvar. De här människorna har fungerat som en levande intäktsmaskin för Nordkorea, eftersom de tvingas skicka sin lön till regimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista