Smog

Sand från Sahara lägger dis över södra Sverige

1:28 min

Ett smogliknande dis ligger just nu över södra Sverige.

Orsaken är att sand från Sahara och utsläpp från industrier förts hit med sydliga vindar.

– Man ser ett dis över stan istället för blå himmel. Det är som ifall det vore molnigt fast att det inte är ett enda moln över himmeln, säger Max Elmgren som är miljöutredare på miljöförvaltningen i Stockholm stad.

Vad beror det på?

– Det är Saharasand som är på väg upp från Sahara och har blåst i några dagar och träffat Danmark, Tyskland och Polen och nu är på väg hit. Det kommer nog bli värre ytterligare en dag till och sen blir det bättre igen, säger Max Elmgren.

Det är alltså de sydliga vindarna som har fört in diset över de södra delarna av Sverige.

Förutom Saharasand består diset också av utsläpp från industrier söderut, säger Max Elmgren.

– Från Polen och södra Europa där man fortfarande eldar ganska mycket med kol som bildar rätt mycket luftföroreningar i form av små partiklar som kan transporteras långt och följa med vindar söderifrån.

På flera håll i södra Sverige är partikelhalterna fem gånger högre än det normala och personer med känsliga luftvägar känner troligen av det, säger Max Elmgren.

– I dag till exempel är det så höga halter att om har astma till exempel, ska man kanske inte gå ut och springa. Man man kanske ska ta det lite lugnare och inte vistas alltför mycket utomhus, säger Max Elmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista