Kärnkraft

Moderaterna blir kvar i energiuppgörelsen

1:29 min

Moderaterna har hotat att lämna energiuppgörelsen om inte uttrycket förnybart ersätts med fossilfritt i målsättningen fram till 2040.

Men enligt partiets näringspolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin är Moderaterna fortsatt kvar i uppgörelsen efter dagens möte med övriga fyra partier.

I dag möttes energigruppen med de fem partier som står bakom energiuppgörelsen.

– Vi vill helt enkelt ändra kravet om förnybart till fossilfritt för att kärnkraften ska kunna ha en plats i Sverige i framtiden, därför att vi ser att det blir omöjligt att nå klimatmålen annars, säger Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas näringspolitiska talesperson.

Fick du ett svar på kravet, som gör att Moderaterna vill vara kvar i gruppen?

– Kravet kommer ju att bli föremål för diskussion nu. Det har varit föremål för diskussion under dagens möte och det kommer att vara föremål för diskussion på kommande möten. Det är inte en fråga som har avgjorts idag.

Moderaternas la alltså fram sina förslag, men övriga partiers företrädare säger att dagens möte inte innebär någon förändring. Alla fem partier står fortfarande bakom energiuppgörelsen.

Energiminister Anders Ygeman, Socialdemokraterna:

– Vi har sagt att Moderaterna får föra fram sin syn i dag, och nu ska dem olika partierna också få föra fram sina förslag och sen ska vi träffas i nästkommande möten och jobba vidare.

Hur går ni vidare nu?

– Nu ska vi ha nästa möte i mitten av maj och sen har vi kommande möten därefter, säger Anders Ygeman, energiminister.