Försvarsberedningen

Uppgifter: S går med på försvarssatsning

1:47 min

Socialdemokraterna går med på de borgerliga partiernas krav på att det svenska försvaret kan få kosta 84 miljarder år 2025. Det uppger Sveriges Television. Uppgifterna bekräftas av en källa till Ekot.

Försvarsberedningen innehåller politiker från alla riksdagspartier och de tar fram en plan för hur Sveriges försvar ska utvecklas åren 2020 till 2025.

Länge har de diskuterat vad som behövs och hur försvaret ska betalas. Socialdemokraterna har hållit tillbaka, men i dag uppger SVT att socialdemokraterna i beredningen nu går med på de fyra borgerliga partiernas och sverigedemokraternas krav, på att försvaret måste kunna kosta 84 miljarder om sex år. Alltså avsevärt mer än i dag. Detta bekräftas också av källor till ekot.

Den 14 maj ska beredningen lägga fram sitt förslag. Men om det sedan kommer att bli verklighet är inte alls säkert. Regeringen ger i kväll beskedet, samma besked som tidigare, att den så kallade Peter Hultqvist-linjen ligger fast.

Den innebär det försvarsminister Peter Hultqvist har sagt, att det det måste finnas pengar till det försvarsbeslut som ska fattas. Här handlar det underförstått om att socialdemokraterna i regeringen tycker att det genomförts alltför stora skattesänkningar för att finnas pengar över till ett så kraftigt stärkt försvar.

Förhandlingarna om finansieringen av försvarsberedningens förslag den 14 maj, kommer att fortsätta.