28-åringen dömdes till dagsböter.

Dom mot fildelare kan försvåra piratjakt

På tisdagen kom domen i det mål där fildelning på internet för första gången prövades i Sverige. Det blev en fällande dom för den 28-åring som åtalats för att ha delat med sig av filmen Hip hip hora på internet. Straffet blev 80 dagsböter på sammanlagt 16 000 kronor.

Det var ett väl hårt straff anser 28-åringens advokat Torbjörn Persson.

– Det här är ett så milt brott man kan tänka sig. Det kan inte bli mildare än en film vid ett tillfälle och utan några kommersiella intressen. Är det någon som gör det här för att tjäna pengar så måste man med den här måttstocken höja bötesbeloppet. Men det finns inte så mycket kvar i skalan, så då är det fängelse som kvarstår, säger han.

Erkände upphovsrättsbrott
Det var i december förra året som 28-åringen genom ett så kallat fildelningsprogram ska ha gjort filmen Hip hip hora tillgänglig för andra på internet.

I polisförhöret erkände 28-åringen att han begått upphovsrättsbrott men det erkännandet tog han senare tillbaka. Under rättegången hävdade han att han bara laddat hem filmer från andra, någonting som då inte var straffbart. Men tingrätten skriver i domen att det låter som en efterhandskonstruktion.

Rätten avvisar även försvarets påståenden om att den bild av 28-åringens dataskärm som använts som bevis ska vara manipulerad, eftersom de inte anser att någon skulle ha haft orsak att manipulera bilden.

Men domen innebär egentligen inte några förbättringar för dem som vill komma åt fildelare på nätet.

Tror inte illegal fildelning kan fortsätta ostört
För att polis och åklagare ska kunna begära ut uppgifter så att det går att spåra dem som olagligt delar med sig av filer på nätet krävs nämligen ett högre straff än böter.

Men Daniel Westman, jurist och upphovsrättsexpert tror inte att det kommer göra att den olagliga fildelningen får fortsätta ostört.

– Man kan naturligtvis välja att polisanmäla folk som gör mer material tillgängligt på nätet, och argumentera för att straffvärdet bör vara högre än om man bara delar ut en film, vilket det antagligen är då, säger han.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".