Frihetsberövad i Kina

Riksdagspolitiker oroliga för Gui Minhai

2:50 min

Svenska riksdagspolitiker är oroliga för att tiden utan svensk ambassadör i Kina kan skada fallet med den frihetsberövade svenske medborgaren Gui Minhai.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är engagerad i fallet och bekymrad.

– Ja det som jag fruktar ska hända, det är att Gui Minhai döms i en rättegång i Kina som inte är offentlig och att han får ett mycket långt fängelsestraff. Vi vet att hans hälsa är dålig. Och jag tycker att det är viktigt att agera för att det inte ska ske och om det blir en rättegång att det blir en offentlig rättegång, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till Ekot. 

Enligt utrikesdepartementet fortsätter det konsulära arbetet för att hjälpa förläggaren Gui Minhai. Men Jonas Sjöstedt anser att regeringen behöver agera mer tydligt och sätta mer press på Kina.

Relationen mellan Sverige och Kina blev mer infekterad när Sveriges dåvarande ambassadör Anna Lindstedt och personer från båda länderna diskuterade fallet på ett omstritt möte i januari i Stockholm.

Lindstedt utreds efter mötet för brott mot rikets säkerhet och har lämnat uppdraget som ambassadör i Peking, men hon nekar till brott. Nu finns en oro i näringslivet och hos politiker för att relationen till det viktiga Kina ska påverkas negativt av turbulensen.

– Kina kan så att säga straffa Sverige genom att dra in affärskontrakt. Man kan se till att relationerna mellan länderna blir dåliga under en lång tid. Det har Kina gjort, och varit i djupa konflikter, inte bara med Norge, utan även med Kanada har man en pågående konflikt. I det läget menar jag att demokratiska länder ska hålla ihop mot Kina och kritisera Kina gemensamt och inte låta sig tystas ett och ett, säger Vänsterpartiets ledare.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson riksdagsledamoten Kerstin Lundgren har nyligen varit i Kina med en grupp från Sverige som tog upp fallet Gui Minhai med kinesiska företrädare.

– Jag framförde en stark och samlad uppfattning från svenska riksdagen att Gui Minhai måste släppas fri och att Kinas agerande är i strid med regelverket, säger Kerstin Lundgren från Centerpartiet.

Lundgren hoppas att det blir en omstart för fallet nu när en ny svensk ambassadör, Helena Sångeland, tillträder i vår.

– Jag hoppas att det blir en ambassadör som har förmågan att agera kraftfullt utan att ifrågasätta rätten till yttrandefrihet i svenska medier eller någon annanstans och som inte ger en bild av att här är det köpslående på gång, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.

Politikerna Jonas Sjöstedt och Kerstin Lundgren vill också att EU agerar mer kraftfullt. De anser inte att frågan togs upp på en tillräckligt hög nivå under toppmötet mellan Kina och EU nyligen och har fått uppgifter om att det togs upp på ett förberedande möte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista