Toppmötet

Nordkorea hoppas på stöd från Ryssland

2:05 min

Inför toppmötet som nu inleds mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin i ryska Vladivostok har Nordkorea bytt ut en tidigare toppförhandlare. Det signalerar att Nordkorea nu fäster förhoppningar till Ryssland, snarare än USA.

Efter att Nordkoreas förhandlingar med USA gått i stå, hoppas Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att Rysslands president Vladimir Putin ska visa sig villig att stödja Nordkorea, vars ekonomiska utveckling hindras av internationella sanktioner mot landets kärnvapenprogram.

Inför dagens toppmöte som börjar med ett enskilt möte mellan Putin och Kim i Vladivostok i östra Ryssland har generalen Kim Yong-Chol, som var en av toppförhandlarna inför och under toppmötena med USA:s president, bytts ut, sedan han avsatts från den viktiga posten som ledare för Nordkoreas departement för Enhetsfronten.

Det signalerar att Nordkorea lägger de tidigare förhandlingarna med USA bakom sig. Enligt ett uttalande från den ryska presidentens utrikespolitiske rådgivare ska dagens förhandlingar ”bygga vidare” på den så kallade ”positiva trend” som åstadkommits i samtalen med USA.

Efter det resultatlösa mötet med USA för knappt två månader sedan finns nu förhoppningar hos Vladimir Putin om att Ryssland ska få tillfälle att spela en viktigare roll i förhandlingarna om det nordkoreanska kärnvapenprogrammet, för att Nordkorea ska börja rusta ner sina kärnvapen i utbyte mot lättnader i sanktionerna.

Ryssland har precis som andra länder ekonomiska intressen i Nordkorea, och som hindras av de internationella sanktionerna.

Under den tidigare nordkoreanske ledaren Kim Jong-Ils tid hade Nordkorea och Ryssland tätare kontakter. 

Efter att hans son Kim Jong-Un tillträdde som Nordkoreas ledare 2011 återupptog han först kontakten med Kinas ledare.

Förra året blev Kim Jong-Un den förste nordkoreanske ledaren att möta en amerikansk president. Men efter att det senaste toppmötet i Hanoi mellan Kim Jong-Un och den amerikanske presidenten Donald Trump avslutades hastigt och utan något gemensamt uttalande i februari, har turen alltså kommit för förnyade kontakter med Ryssland.