Chefsdomare utpekad

Indisk domstol brottas med trakasseri-anklagelser

1:33 min

I Indien anklagas chefsdomaren i Högsta domstolen för sexuella trakasserier av en före detta anställd vid domstolen. Chefsdomaren själv nekar till anklagelserna och kallar det ett hot mot rättsväsendet. Enligt anklagelserna så ska både den anställda och familjemedlemmar ha förlorat jobbet i samband med trakasserierna.

En 35-årig kvinna som jobbat som assistent vid domstolen har anklagat chefsdomaren vid domstolen för att i oktober förra året ha tryckt sig mot henne och tagit på henne. Hon skriver i ett brev som skickats till flera domare vid domstolen att hon knuffade bort honom när han inte slutade. 

Enligt henne ska han då ha sagt åt henne att inte berätta vad som hänt för någon, annars skulle hennes familj få problem. Enligt kvinnans anklagelser har hon själv fått sparken efter händelsen och både hennes man och bror som arbetat vid polisen ska ha stängts av från sina jobb.

Frågan om trakasserier mot kvinnor och Me too har varit stor i Indien och över 250 kvinnliga jurister och akademiker har skrivit ett brev till Högsta domstolen där de ber om att anklagelserna ska få en rättvis och oberoende prövning.

Högsta domstolen har sammansatt en speciell kommitté för att utreda anklagelserna mot chefsdomaren vilken blir den första i sitt slag någonsin.

Han själv nekar till anklagelserna och kallar det hela ett hot mot det indiska rättsväsendet. En advokat säger sig samtidigt ha bevis för att det pågår en större konspiration mot chefsdomaren vilket Högsta domstolen nu säger att de ska gå till botten med.