Swedbank kraftsamlar mot penningtvätt

1:55 min

Swedbank kommer under året att bygga upp en särskild enhet för att bekämpa penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet.

Kostnaden för satsningen är beräknad till en miljard i år säger tillförordnade vd:n Anders Karlsson.

– Den kommer att få de resurser den behöver. Det är ett antal hundra personer att kraftsamla runt all form av ekonomisk brottslighet, det handlar inte bara om penningtvätt utan även att jobba med det som påverkar våra kunder i vardagen. Till exempel identitetsstölder eller kortbedrägerier.

I februari briserade nyhetsbomben efter ett avslöjande i SVT: Swedbanks kontor i Baltikum misstänktes under en följd av år ha använts för penningtvätt av motsvarande runt 40 miljarder kronor.   

Uppgifter som förutom ha lett till att både vd och styrelseordförande lämnat sina poster också inneburit kritik mot banken för ett alltför begränsat utredningsarbete. Så sent som i går publicerade Svenska Dagbladet uppgifter om att Finansinspektionen redan 2016 ansåg Swedbank inte reagerat tillräckligt kraftfullt mot misstänkta transaktioner.

Men nu ska det alltså bli annorlunda: en permanent enhet får uppdraget att bekämpa ekonomisk brottslighet genom arbete med bland annat ökad kundkännedom, med riskklassificering och med rapportering till myndigheterna säger Anders Karlsson.

– Jag har fått uppdraget att återuppbygga förtroendet och att vi kraftsamlar runt det här är en viktig del av det.

Vilka kostnader kan det i slutänden handla om för Swedbank efter misstankarna om penningtvätt i Baltikum vad gäller exempelvis krav på skadestånd?

– Nej, det är för tidigt att uttala sig om det. Den första indikationen som vi får är när den svenska och den estniska finansinspektionen kommer tillbaka någon gång under senhösten.