Företagarnas blivande vd sålde skalbolag

Den första juni i år tillträder Gunvor Engström posten som VD för Företagarnas Riksorganisation, en organisation med cirka 90 000 medlemmar. Nu kommer uppgifter om att Engströms tidigare konsultbolag förekommer i en skalbolagshärva.
1997 sålde Gunvor Engström och hennes man sitt företag Hamnplan AB med hjälp av sin revisionsfirma. I bolaget fanns obeskattade vinster på cirka 20 miljoner. Köparen var dock en person som av Ekobrottsmyndigheten klassas som bolagsplundrare. Alltså en som köper bolag men sedan med hjälp av falska fakturor smiter undan att betala skatt. Överåklagare Yngve Rydberg förbereder åtal mot köparna, och han säger till Dagens Nyheter att paret Engström borde ha förstått att att köparna inte tänkte betala skatten. Men det tillbakavisas av Thomas Sigfridsson, ordförande i Företagarnas Riksorganisation som vetat om affären en längre tid. – Det finns inget uppsåt från deras sida, säger han. Det här är ingenting som påverkar Gunvor Engströms blivande position? – Nej, det gör det inte. Den situation som uppstod när hon sålde sitt företag var helt utanför hennes planering. Den omständighet att det var ett mindre seriöst företag som via olika ombud fick hennes konsultföretag finns det inget uppsåt i.
Martin Ahlquist, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista