Köerna för nytt pass blir allt kortare

Antalet passansökningar har minskat och leveranstiden blir allt kortare. Men det är fortfarande långa väntetider för den som ansöker om ett nytt pass. Först om två veckor hoppas Rikspolisstyrelsen att situationen åter ska vara som vanligt.

Sedan en månad tillbaka har situationen på landets passexpeditioner varit kaotisk. Köerna för att lämna in en passansökan har varit timslånga och leveranstiderna har uppgått till flera veckor. Dessutom har polisens datasystem för passärenden havererat vid sju tillfällen och förvärrat situationen ytterligare.

Tre gånger fler ansökningar
Bakgrunden är att antalet passansökningar ökade kraftigt vid månadsskiftet då många ville ha ett pass innan det nya passet infördes den första oktober. De nya passen är dyrare och gäller bara i fem år jämfört med tio år för de gamla passen.

Som mest kom det in 10 000 ansökningar per dag. Det är tre gånger så många som i normala fall och tillverkaren AB Svenska Pass hann inte med, vilket gjorde att väntetiderna växte.

– Det är väldigt retligt om man har bokat en resa och ska åka ganska omgående. Men för min del var det inte så farligt. Jag var ute i god tid, säger Charlotte Hjertstedt, som fick vänta i drygt en månad innan hon kunde hämta ut sitt pass.

Anstormningen gått ner
Men nu tycks situationen ha förbättrats. Antalet passansökningar är åter nere på normala 3000 per dag och väntetiderna börjar krympa. Den som lämnar in en ansökan idag får vänta i sju arbetsdagar innan passet kan hämtas ut, säger Maria Lönegård chef för polisenheten vid Rikspolisstyrelsen.

– Vi ser redan att den här anstormningen har gått ner och att köerna betas av varje dag hos vår tillverkare. Om ungefär fjorton dagar tror jag att vi är nere på normal nivå.

Var ni beredda på att det skulle bli som det blev?

– Vi trodde att det skulle komma fler än normalt som sökte pass, men inte såhär många, säger Maria Lönegård.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".