Bodström kritiseras av partikamrater

Allt mer straff och hämnd och allt mindre rehabilitering. Den socialdemokratiska kriminalpolitiken under justitieminister Thomas Bodströms ledning får hård kritik inför partikongressen i en motion från den stora arbetarekommunen i Stockholm.

– Det utdöms alltför ofta längre och hårdare straff och sedan kommer den dömde ut efter den lite längre strafftiden och gör om samma brott igen, istället för att man ser till att människor inte gör om brotten, säger den socialdemokratiske riksdagsledamoten Börje Vestlund från Stockholm.

– Vi tycker att det blivit ett paradigmskifte i de här frågorna och efterlyser en mer human kriminalpolitik, fortsätter Vestlund.

Vill ha ändring
Under Thomas Bodström har antalet fångar ökat från 5 300 till 7 200 och nu planeras mer än tusen nya fängelseplatser. Samtidigt har permissionerna minskat liksom resurserna för återanpassning i samhället. Socialdemokraterna i Stockholm vill nu ha en ändring. Partiet och Bodström ska inte bara följa den allmänna opinionen som kräver hårdare tag.

”Det civiliserade samhället erkänner inte hämnd som fokus för kriminalpolitiken”, skriver arbetarekommunen och kritiserar förslaget om ett nytt säkerhetsfängelse som den anser byggs för att ”vinna kortsiktiga poäng” då rymningarna faktiskt minskat.

Överdriven kritik
Resultatet är en politik som ligger nära den borgerliga anser arbetarkommunen. Thomas Bodström själv tycker att kritiken är överdriven, även om bilden blivit att politiken hårdnat.

– Under de fem år som jag har varit justitieminister har jag varit med om drygt 160 propositioner. Av dem är det väldigt litet antal som har handlat om att höja straffen. Men jag kan hålla med om att bilden av framförallt det senaste årets kriminalvård nästan bara handlat om säkerhet och rymningar, säger justitieminister Thomas Bodström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".