Telia Soneras vd: Skype är övervärderat

Svenska nättelefoniföretaget Skype är övervärderat. Hade köparen Ebay, som betalade 20 miljarder för bolaget, vänt sig till Telia Sonera hade de kunnat fått lika bra teknik, men till en bråkdel av priset. Det hävdar Telia Soneras vd Anders Igel som nu kommenterar den uppmärksammade affären.

Höstens samtalsämne inom internetvärlden har varit svensken Niklas Zennström och hans bolag Skype. Det handlar om en programvara som gör det möjligt att ringa gratis via vissa typer av internetanslutningar.

Många analytiker har ifrågasatt rimligheten i att betala 20, kanske hela 30 miljarder kronor om vissa försäljningsmål uppnås, för ett bolag som ännu så länge till stor del bygger på framtida förhoppningar.

Ifrågasätter rimligheten
Telia Soneras vd sällar sig nu till den skaran och svarar på frågan vad han tänkte när affären blev känd.

– Jag tänkte så här: De hade kunnat få köpa motsvarande tjänst av oss för en bråkdel av den summan. Vi har redan sådana tjänster. Det är klart att Skype hade en väldigt stor kundbas som de sålde, men det var ett mycket, mycket höjd pris enligt min bedömning, säger Anders Igel.

Skype är långt ifrån ensamma om tekniken med telefoni över bredband, men med bra marknadsföring, användarvänlighet och mer än 50 miljoner användare fick man auktionssajten Ebay att öppna kassakistan.

Nytt system testas i Danmark
Många telekomföretag är nu i full gång att hitta egna tekniska framgångsrecept inom området, Telia Sonera, som var tidigt ute med ip-telefoni, som det kallas, testar nu ett nytt system i Danmark där mobiltelefoni och ip-telefoni, ska fungera smidigt ihop.

Eventuellt ska man lansera tjänsten kommersiellt nästa år.

– Vi kommer att introducera så kallad rösttelefoni över internet på alla möjliga tänkbara sätt framöver och har redan gjort det i dag och fortsätter att göra det. Det är en mycket spännande utveckling som vi har framför oss som kommer att gagna oss och andra inom branschen.

Och där kommer Telia Sonera att vara med som en viktig spelare?

– Absolut, säger Anders Igel.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".