1 av 2
Klicka på bilden för att se dokumentet.
2 av 2
Avfärdar svarta löner.

Enskede IK erbjöd tränare svart lön under Bosse Ringholms tid som finansminister

Uppdaterad 11:00
Ekot kan på onsdagen publicera ett internt dokument från Enskede IK som visar att fotbollsklubben Enskede IK erbjudit en tränare svart lön samtidigt som klubbens ordförande, Bosse Ringholm, var finansminster.

Bristande rutiner, bristande kompetens, slarv och krångliga skatteregler. Så förklarade nuvarande idrottsminister och tidigare finansminister Bosse Ringholm det faktum att fotbollsklubben Enskede IK under hans ledning undanhållit cirka 950 000 kronor från beskattning.

Bland annat hade klubben under två år betalat ut cirka 250 000 kronor i arvoden, ersättning för förlorad arbetsinkomst och reseersättningar. Men enligt skatteverket handlade det i själva verket om löner till tränare och spelare.

Fanns inga reseräkningar
Skatteverkets granskning visade också att pengarna utbetalades trots att det vanligtvis inte fanns några reseräkningar. 

Men att klubben medvetet skulle ha betalat ut svarta löner avfärdade Bosse Ringholm i SVT:s Aktuellt när han utfrågades av studioreportern Jarl Alfredius.

Bosse Ringholm kan du i dag lova och garantera att Enskede IK inte har betalat och inte betalar ut några svarta löner?

– Vi har en mycket bestämd avsikt från klubbens sida att för de personer som är anställda i klubben med kontrakt eller på annat sätt betalar vi löner och sociala avgifter för, sa Bosse Ringholm.

Inga svarta löner alltså?

– Nej, vad diskussionen här handlar om är inte svarta löner utan det är reseersättningar, sa Ringholm i SVT:s Aktuellt.

Ekot kan nu publicera ett tidigare hemligt avtalsförslag som Enskede IK presenterat för en ledande tränare i klubben samtidigt som Bosse Ringholm var finansminister.

Allt skulle inte redovisas
I dokumentet står det att tränaren erbjuds en lön på 50 000 kronor om året, plus bonus för varje seriepoäng. Men bara ”18 000 av de 50 000 kronorna kommer att redovisas till skatteverket i form av inkomstuppgift”.

Minst 32 000 kronor ska enligt avtalet alltså betalas ut i svart lön.

Ekots källor säger att tränaren accepterade avtalet utan några invändningar. I inspelade samtal har tränaren också bekräftat för Ekot att han fick minst 50 000 kronor från klubben och att lönen betalades ut svart.

De 18 000 kronorna som skulle redovisas till skatteverket skulle enligt avtalsförslaget kallas för reseersättning.

Hemligt avtal
Dokumentet avslutas med en notering om att avtalet är hemligt och att ”avtalet får ej visas för tredje part eller kopieras”.

För att skydda våra källor anger vi inte vilka personer som ska ha skrivit under det slutliga avtalet.

Bosse Ringholm säger till Ekot att styrelsen inte har känt till kontraktet - och att någon eller några inom klubben uppenbarligen gått bakom styrelsens rygg när de skrivit avtal.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista