HSB kräver slopad dubbelbeskattning

Det pågår en ny fastighetstaxering just nu och återigen ropar bostadsrättsorganisationerna efter ett stopp för dubbelbeskattningen av bostadsrätten. Alla riksdagspartier säger att de är emot detta, men ingenting händer.

HSB:s ordförande Gun-Britt Mårtensson börjar tröttna.

– Det är mycket snack och lite verkstad. Vi har uppvaktat dem ständigt och det enda som händer är att man tillsätter en ny kommitté varje gång en kommitté har konstaterat att det här inte fungerar.

Villaägarna slipper skatten
Framförallt pekar bostadsrättsorganisationerna; HSB, Riksbyggen och SBC, på den så kallade dubbelbeskattningen. Villaägarna slapp ifrån den för 15 år sen, men bostadsrättsföreningarna får fortsätta betala.

Först fastighetsskatten, men sedan också något som kallas inkomstskatt. Det är ingen riktig inkomst, utan en påhittad intäkt, en schablon som man satt till 3 procent av taxeringsvärdet. Här utgår sedan skatt med 28 procent.

Antalet bostadsrättsföreningar som får betala sådan här inkomstskatt ökar för varje år. Det ökar med de höjda taxeringsvärdena. Inom HSB är det nu var fjärde förening och inom SBC är det nästan hälften som är dubbelbeskattade.

För den enskilda bostadsrättslägenheten kan inkomstskatten betyda kring 300 kronor i månaden

Jämfört med villorna är borätten i Sverige överbeskattat med 4 miljarder årligen, enligt en statlig utredning. Den här inkomsten är förklaringen till att regeringen inte slopar dubbelbeskattningen, menar Gun Britt Mårtensson

– Det är alldeles säkert det som är förklaringen. Men staten har idag nettointäkter från bostadssektorn som ligger över 30 miljarder kronor per år, säger hon.

”800 till 1 000 kronor med varje månad”
Regeringens arbetsgrupp för bostadsfinansieringen efter 2007, som är ute på remiss nu, föreslår inte att dubbelbeskattningen av borätten ska slopas. Men arbetsgruppen föreslår att räntebidragen till nybyggnationen ska avskaffas.

Det skulle staten tjäna 1,8 miljarder årligen på. Men då blir det ännu större orättvisor mellan upplåtelseformerna, enligt HSB:s ordförande

– Bostadsrättsägarna kommer drabbas på det sättet att en lägenhet på 80 kvadratmeter kommer kosta mellan 800 och 1 000 kronor med varje månad, säger Gun-Britt Mårtensson, ordförande HSB Riksförbund.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".