2 000 amerikaner dödade i Irak

Antalet amerikanska soldater som dött i Irak har nu passerat 2 000. Det sker samtidigt som stödet, både för kriget och för president George Bush, är rekordlågt bland amerikanerna.

Den 34-årige George T Alexander Jr dog på ett sjukhus i Texas av de skador han fick när hans fordon exploderade i Irak för en vecka sedan. Han blev därmed den amerikanska militärens tvåtusende offer sedan kriget inleddes för drygt två och ett halvt år sen.

Väntat med fasa
Vita Huset och militären har med fasa sett den dagen komma allt närmare när siffran 2 000 skulle passeras. På tisdagen försvarade president George Bush kriget när han talade inför en samling officersfruar. Han sa bland annat att de som hävdar att extremisterna har blivit fler på grund av USA:s invasion av Irak har fel.

– Vi var inte i Irak den 11 september 2001, sa Bush.

Kritiker av kriget påpekar att antalet civila irakier som har dött sen invasionen är betydligt fler än de amerikanska offren. Enligt två oberoende sammanställningar har uppemot 30 000 civila dött sedan invasionen 2003.

Stora problem för Bush
President George Bush brottas med flera stora problem just nu, bland annat riskerar ett par av hans närmaste medarbetare att åtalas senare den här veckan, och opinionssiffrorna är dystra för Vita Huset.

En mätning gjord av tidningen Wall Street Journal visar för första gången att en majoritet av amerikanerna, 53 procent, tycker att det var fel av USA att gå i krig mot Irak.

En annan opinionsmätning visar att en majoritet av väljarna skulle lägga sin röst på en demokratisk presidentkandidat om det vore val idag.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".