Estlands nya regering väcker starka reaktioner

1:52 min

Den nya regeringen i Estland har svurits in och redan under ceremonin för de nya ministrarna var det en viss dramatik.

Den 3 mars var jublet stort på Reformpartiets valvaka i Tallinn. Men trots att partiet vann, var det inte partiets ledare Kaja Kallas som bildade regeringen. Centerpartiets Juri Ratas som har lett regeringen under de senaste åren, gav fort tummen ned till en koalition med Reformpartiet och bildade istället en koalitionsregering med konservativa Förbundet Fäderneslandet Isamaa och Ekre som bland annat har gått hårt åt EU, migration och som vill värna om traditionella familjevärderingar.

Ekre blev tredje störst i valet, men många ester har motsatt sig att partiet tas med i regeringen och en gräsrotsrörelse för tolerans uppstod strax efter valet som en motreaktion.

Ny inrikesminister blev Mart Helme och sonen Martin Helme är ny finansminister, de är frontfigurerna för Ekre.

Då regeringen svors in skedde det inte utan en viss dramatik. President Kersti Kaljulaid bar en vit tröja med en text på estniska som hyllade det fria ordet, vilket tolkas som ett ställningstagande för yttrandefriheten. Yttrandefriheten och media har debatterats mycket på sistone i Estland, inte minst på grund av att Ekre har beskyllt media för partisk rapportering av partiet.

Den nya regeringen i Estland består av femton ministrar och de tre regeringspartierna har fem ministerportföljer var. Rein Toomla som är lärare i statskunskap vid Universitet i Tartu i Estland säger att koalitionsregeringar i Estland brukar hålla i drygt två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista