Krav på ny svensk strategi för Arktis

Det kommer krav på en ny svensk strategi för Arktis till följd av ett förändrat säkerhetspolitiskt klimat i området.

Enligt Niklas Granholm, forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut, är den förra nuvarande strategin från 2011 inte aktuell längre.

– Sedan dess så har ju väldigt mycket inträffat. Vi har ju ett betydligt sämre geopolitiskt klimat. Klimatförändringen fysiskt går snabbare. Den behöver alltså förnyas och uppdateras menar jag, säger Niklas Granholm, forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI till P1-programmet God morgon världen.

I den 50 sidor långa strategin från 2011 beskrivs hur Sverige som ett av åtta arktiska länder bör förhålla sig till Arktis, som nästan är lika stort som Afrika och som mest består av hav. Och hur svensk Arktispolitik bör utvecklas.

Efter Parisavtalet uppdaterades strategin 2016 i delar som rör klimat- och miljöfrågor.

Men i ett kapitel om säkerhetspolitik står det bland annat att "de säkerhetspolitiska utmaningarna i Arktis inte är av militär karaktär." Och det är en bild som inte stämmer längre menar Niklas Granholm på FOI som bland annat nämner Rysslands annektering av Krim och militära upprustning längs landets norra kust.

Samtidigt har USA svarat militärt i norr och till exempel återinfört en flottenhet som ska kunna verka i Arktis. Och så intresserar sig Kina som definierar sig som ett "nära-Arktis-land", mycket mer för regionen än tidigare, poängterar Niklas Granholm.

– Kina växer fram som en stormakt och vill och strävar efter att påverka hur de internationella organen fungerar och de ska utvecklas helst så att Kina gynnas så att säga, säger Niklas Granholm.

Den svenska Arktisambassadören Björn Lyrvall som representerar Sverige i samarbetsorganet Arktiska rådet säger att en ny svensk strategi för Arktis är på gång.

– Vi har en plan att vi ska dra igång en uppdatering av Arktisstrategin nu i höst.

Och säkerhetspolitiskt, behövs den bilden också uppdateras från 2011 eller?

– Jag har inte tittat i sin helhet på exakt hur de olika delarna i den här nya strategin ska utformas men vi ska nog ta ett bredare grepp än i föregående strategi i alla fall, säger den svenska Arktisambassadören Björn Lyrvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista