Skolelever hedrar offren.

Vreden riktas mot myndigheterna

På onsdagen uppmärksammade man i Moskva treårsdagen av terrordramat i Dubrovkateatern när åtminstone 129 människor i gisslan dödades. Precis som vid skolockupationen i Beslan för ett år sedan riktas mycket av vreden mot myndigheternas agerande.

Årets första snö föll samtidigt som överlevande och anhöriga samlades på den öppna platsen framför Dubrovkateatern. Porträtten på de döda ramades in av snöflingor som sen långsamt smälte.

Gasen dödade gisslan
Idag för tre år sedan stormade rysk polis teatern där tjetjenska terrorister tagit hela publiken som gisslan. Samtliga 41 tjetjener dödades men också 129 i gisslan, de flesta på grund av att myndigheterna sprutade in giftig gas.

Jag är övertygad om att hon dödades av gasen, säger Jekaterina Grinberg och talar om sin mamma, som satt längst bak på parkett, under balkongen, där gaskoncentrationen blev starkast. Men i dödsattesten vägrar myndigheterna gå med på att det var gasen som dödade hennes mamma.

Anhöriga samarbetar
Vi kräver att president Vladimir Putin tar på sig sitt ansvar för de terrordåd som ägt rum i Ryssland, säger Tatjana Karpova som är ordförande för anhörigföreningen från Dubrovkateatern där hennes son dog.

De samarbetar nu intensivt med anhöriga från Beslan men också med familjer som drabbades av hussprängningarna i Moskva för sex år sedan och andra terrordåd. Gemensamt för dem är att de anser att myndigheterna har misskött terroraktionerna och sedan mörkat sina misstag och de kräver nu ytterligare utredningar.

Sanningen kommer i böckerna
Men få tror att myndigheterna kommer att erkänna att man kanske gjorde fel.

Vi lever i ett land där sanningen kommer fram först efter 200 år, i historieböckerna, säger Tatjana Sjifrina, vars mamma dog i Dubrovkateatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".