Kamp om språkrörsposten i MP

2:48 min

Efter åtta år som språkrör höll Gustav Fridolin nu i kväll sitt avskedstal på Miljöpartiets kongress i Örebro. Han uppmanade partikamraterna att - vid sidan av klimatkampen - kämpa mot orättvisor och klyftor.

– Människor vet att vi bryr oss om miljön. Men bryr vi oss om mammas pension, barngrupperna som växer, att morfar lät så ensam där på boendet när jag ringde. Jämställdheten, polisen, vårdköerna, klyftorna.
 
Gustav Fridolin varnade också för att Miljöpartiet inte får bli ett med makten:

– Det är svårt när vi sitter där och har förhandlat, fått igenom några krav vi brunnit för, så blir vi ju så lätt ett med det vi har gjort.

Och han fortsatte:

– Vi blir vår förvaltning, vårt uppdrag eller våra kostymer.

I morgon efter lunch står det klart vem som ska efterträda Gustav Fridolin som manligt språkrör i Miljöpartiet. Valberedningens förslag är ju finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund, som också är förhandsfavorit.
 
– Och då tror jag att med min erfarenhet och mina kunskaper kan bidra till att öka engagemanget i miljö och klimatfrågor och fånga upp det stora engagemang som finns i samhället idag, säger Per Bolund.
 
Men han utmanas av den mer okände Magnus P Wåhlin, kommunpolitiker i Växjö, som tror att den slutna omröstningen kan bli jämn.
 
 – Jag känner, inte minst de två senaste veckorna att stödet har växt ganska kraftigt, Magnus P Wåhlin.
 
En rad av de ombud som Ekot har pratat här på kongressen med vill inte avslöja vilken av kandidaterna de tänker rösta på - eller har inte tagit ställning än. Laszlo Gönczi från Ljusdal är en av dem.

– Jag har inte riktigt bestämt mig, säger han.

Vad lutar du åt?

– Det var det ja sade, att jag inte riktigt har bestämt mig, men det kanske är Magnus.
 
Emmali Jansson, ombud från Göteborg, vill se Magnus P Wåhlin som nästa språkrör.

– Han är bäst på att kombinera radikal miljöpolitik med social hållbarhet, på ett sätt som jag tror är nödvändigt.

Men Madeleine Norman, ombud från Blekinge, hoppas att Per Bolund vinner omröstningen.

– För att jag tycker att han har väldigt bra och sunda värderingar, och jag tror att han kan driva partiet framåt.

Riksdagsledamoten Maria Gardfjäll tycker att Per Bolunds utmanare, Magnus P Wåhlin, har för lite politisk erfarenhet för att bli nytt språkrör.

– Att bara ha en politisk erfarenhet från lokalplanet, det väger ganska tunt när man sen ska bli motståndare till Annie Lööf och Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista